Zobacz, czego nie wiesz o wiosennych warzywach

Zobacz, czego nie wiesz o wiosennych warzywach

Dodano: 
Nowalijki są źródłem witamin, ale też niebezpiecznych dla zdrowia związków chemicznych (fot. sxc.hu) / Źródło: FreeImages.com
Wraz z nadejściem wiosny w sklepach i na targach pojawiają się świeże warzywa. Większość z nas nie może doczekać się smaku wiosennej rzodkiewki czy sałaty. Czy nowalijki są jednak zawsze rzeczywiście zdrowe? Warto przyjrzeć się bliżej temu, co kupujemy.
Nowalijki nie rosną w naturalnych warunkach. Hodowane są w szklarniach lub pod folią, w związku większość z nich zawiera szkodliwe dla zdrowia związki; azotany, azotyny, ołów, kadm, rtęć, miedź, ołów oraz środki ochrony roślin.

Nie oznacza to jednak, że wszystkie  warzywa nie nadają się do spożycia. Wystarczy poświęcić trochę czasu aby znaleźć takie, które są  jak najmniej nawożone. Należy również pamiętać aby nowalijki były dodatkiem do jedzenia, a nie podstawowym posiłkiem.

Warto nauczyć się gdzie kupować świeże warzywa i jak je obrabiać. Najwartościowsze i najświeższe znajdziemy na targach. Ich zaletą jest również to, że można dokładnie sprawdzić czy są świeże czy też "odświeżane" za pomocą rozmaitych handlarskich sztuczek. Ponadto przed spożyciem trzeba dokładnie umyć kupione produkty pod bieżącą wodą. Dzięki temu wypłukana zostanie większa część zanieczyszczeń.

gp24.pl, is

Czytaj także

 0

Czytaj także