Wigilijna kolacja we Włoszech - ryby i warzywa

Wigilijna kolacja we Włoszech - ryby i warzywa

Dodano: 
fot. Wikipedia
Włoska kolacja w Wigilię składa się głównie z ryb, owoców morza i warzyw. Wielu pracujących do ostatniej chwili Włochów zjada uroczysty posiłek 24 grudnia w restauracjach, które w roku kryzysu oferują uczty w przystępnych cenach.
Zgodnie z tradycją wigilijna kolacja, zwana cenone, powinna być lekka; dlatego że jest rybna i mimo że składa się z przystawek, dużego pierwszego i drugiego dania oraz kilku dodatkowych potraw. To wstęp do najważniejszego posiłku świąt, czyli bardzo obfitego obiadu 25 grudnia.

Włoskie gospodynie przygotowując dania na ten wieczór czerpią inspirację z bogatej rodzinnej tradycji kulinarnej, przekazywanej z  pokolenia na pokolenie. W przypadku świątecznego menu podziały regionalne są wyjątkowo silne. Z powodu ogromnych różnic w zależności od części kraju nie ma jednolitego wigilijnego menu ani "obowiązkowych" potraw. Jedyną zasadą zaś jest dominacja ryb z dorszem w roli głównej.

Wśród przystawek najpopularniejsze są sardele z chlebem z oliwą, wszelkie sałatki z owoców morza, między innymi z ośmiornicy i krabów, babeczki z ciasta francuskiego ze skorupiakami w  beszamelowym sosie, koktajl z krewetek, wędzony łosoś, plasterki szczupaka, placuszki z serem owczym pecorino, a także "przebój" ostatnich lat, czyli papryka faszerowana tuńczykiem.

Wśród pierwszych dań królują przede wszystkim makarony z rybami i  frutti di mare: z sosem pomidorowo-tuńczykowym i kaparami czy najbardziej klasyczne danie: spaghetti z małżami. Wśród nowinek pojawiła się zaś taka propozycja jak flaki z dorsza. Inne dania to polenta czyli mamałyga, danie z mąki kukurydzianej z sosem rybnym, z dorszem albo kalmarami lub zupa rybna. Gdzieniegdzie podawane są śledzie. Rzymską specjalnością są smażone warzywa, głównie brokuły i karczochy. Wśród dań warzywnych dominują zupy (minestre) z kardu - rodzaju karczocha, cykorii, z ciecierzycy i  kasztanów oraz lasagne. Inne smakołyki to kopytka (gnocchi) z sera ricotty z dynią.

Coraz popularniejsze są trójkąty pizzy z różnymi dodatkami, na przykład z jajkiem, startym parmezanem i zieloną pietruszką.

Na drugie danie podawane są smażone ryby, wśród których prym obok dorsza wiedzie dorada. W stołecznym regionie Lacjum jada się smażoną samicę węgorza. Inna wigilijna włoska propozycja to kiełczak śródziemnomorski z pieca.

Na stołach nie może zabraknąć także gotowanych brokułów, których o  tej porze roku jest bardzo dużo, a także jarzyn smażonych w cieście naleśnikowym.

Kolację kończą nugaty i tradycyjne świąteczne ciasta, babki: pandoro posypane cukrem pudrem i drożdżowe panettone z bakaliami. Ciasta kupowane w ogromnych pudłach i eleganckich opakowaniach przekłada się w domach kremem z sera mascarpone, słodkimi syropami. Popularnym deserem są suszone owoce, wśród nich figi i wszelkie bakalie. W Lacjum stanowią one podstawowy składnik ciast o nazwie: pampepato- rodzaju piernika i pangiallo z ciasta kukurydzianego. Na Sardynii je się miękki biały ser ricotta z miodem. W Trydencie na północy dominuje strudel. Kolację wieńczą też takie łakocie, jak sorbet z imbiru, suflet z mandarynek, mus kasztanowy z granatem.

Setki restauracji w całym kraju zapraszają na wigilijną wieczerzę oferując w tym roku, w związku z powszechną tendencją do szukania oszczędności i walki z szastaniem pieniędzmi, ceny niższe niż zazwyczaj podczas Świąt. Najlepsi włoscy kucharze zapraszają do swoich znanych , dla większości ludzi niedostępnych ze względu na ceny lokali i proponują ekonomiczne menu. Niektórzy mistrzowie kuchni, cieszący się wielką sławą, serwować będą wigilijne kolacje po 30 euro od  osoby, a więc w wyjątkowo atrakcyjnej cenie.

pap, ps

Czytaj także

 0

Czytaj także