Marihuana i rybi tłuszcz zwiększają apetyt u chorych na raka

Marihuana i rybi tłuszcz zwiększają apetyt u chorych na raka

Dodano: 
Fot. sxc.hu / Źródło: FreeImages.com
Aktywny składnik marihuany oraz tłuszcz rybi mogą obniżać ryzyko chudnięcia i niedożywienia u chorych na raka - wynika z badań kanadyjskich naukowców. Utrata apetytu, jadłowstręt i chudnięcie są częstymi ubocznymi efektami choroby nowotworowej oraz jej leczenia. Chemioterapia na przykład zaburza zmysł smaku i węchu, co nie pozwala się cieszyć jedzeniem i zmniejsza apetyt. Jednym z charakterystycznych objawów choroby nowotworowej jest np. wstręt do mięsa, bo pacjenci często odbierają jego zapach jako nieprzyjemny.
W związku z jadłowstrętem chorzy na nowotwór często są niedożywieni, chudną, tracą masę mięśniową, odczuwają przewlekłe zmęczenie, a także słabiej reagują na terapię i mają więcej działań niepożądanych z nią związanych, co wymaga przerwania leczenia i zmniejsza szanse na przeżycie. Dlatego znalezienie sposobu na poprawę apetytu i lepsze odżywienie pacjentów jest bardzo istotnym aspektem terapii. Niestety obecnie lekarze nie znają skutecznych metod radzenia sobie z tymi problemami. 

Naukowcy pod kierunkiem dr Wendy Wismer z Uniwersytetu Prowincji Alberta w Edmonton przeprowadzili pilotażowe badanie w grupie 21 dorosłych pacjentów z różnymi nowotworami złośliwymi w zaawansowanym stadium, którzy od co najmniej dwóch tygodni mniej jedli. Chorzy byli w trakcie chemioterapii lub już ją zakończyli. 11 z nich losowo przydzielono do grupy otrzymującej kapsułki zawierające 2,5 miligrama psychoaktywnego składnika marihuany - delta-9-tetrahydrokanabinolu (THC), natomiast ósemka, jako grupa kontrolna, otrzymywała kapsułki z placebo. Ani pacjenci, ani lekarze nie wiedzieli, kto jaką substancję przyjmuje. Terapia trwała 18 dni.

Na podstawie odpowiedzi chorych, które zebrano przy pomocy ankiet przed, w trakcie i po zakończeniu badania naukowcy wyliczyli, że jedzenie zaczęło smakować bardziej aż 55 proc. pacjentów przyjmujących THC, podczas gdy w grupie kontrolnej odsetek ten wyniósł 10 proc. U 64 proc. chorych leczonych składnikiem marihuany stwierdzono wzrost apetytu i u żadnego nie odnotowano jego spadku. Natomiast w grupie przyjmującej placebo, apetyt nasilił się u 30 proc., a osłabł u połowy i nie zmienił się u 20 proc.

Badania innego zespołu naukowców z tej samej uczelni wykazały z kolei, że codzienne spożywanie 2,2 grama rybiego tłuszczu, a dokładnie kwasu eikozapentaenowego, zaliczanego do kwasów omega-3, zapobiega chudnięciu u pacjentów z niedrobnokomórkowym rakiem płuca, którzy przechodzą chemioterapię. W okresie leczenie 16 spośród 40 chorych objętych badaniem spożywało codziennie tłuszcz rybi. Okazało się, że dzięki spożywaniu rybiego tłuszczu pacjenci utrzymali masę ciała, podczas gdy chorzy z drugiej grupy schudli średnio 2,3 kilograma. Ponadto, u większości pacjentów przyjmujących kwas eikozapentaenowy masa mięśni nie zmieniła się lub wzrosła, podczas gdy u chorych z drugiej grupy przeważnie zmalała.

PAP, arb

Czytaj także

 0

Czytaj także