Te rośliny pomagają w odchudzaniu

Te rośliny pomagają w odchudzaniu

Dodano: 1
fot. scx.hu
Preparaty roślinne i ziołowe – czy to w formie herbat, czy tabletek – mogą pomóc w utracie zbędnych kilogramów. Portal foody.pl publikuje listę tych, które pojawiają się najczęściej.
Kora wierzby białej

Chińscy lekarze już kilka tysięcy lat temu stosowali korę wierzby do leczenia różnych chorób. W Europie jej lecznicze walory poznano o wiele później. Pierwszą osobą, która zauważyła uzdrawiające działanie kory wierzby, był Dioskorydes, Grek żyjący w I w. n.e. Około sto lat później, znany rzymski lekarz, Galen, też zainteresował się leczniczą mocą tej rośliny. Ten częsty w preparatach odchudzających składnik od wieków stosowany był w zielarstwie jako środek przeciwbólowy. A to dlatego, że w korze wierzby znajduje się w dużych ilościach salicyna, która w organizmie zostaje przetworzona do kwasu salicylowego, a ten jest niczym innym, jak czynnym składnikiem aspiryny. Kwas salicylowy – poza swoimi dobrze znanymi przeciwbólowymi właściwościami – przyspiesza metabolizm, powodując wydajniejszy rozkład tłuszczy i węglowodanów. Jej działanie jest zbliżone do innych środków napotnych. Jednak najważniejsze, że zwiększa się udział kwasów tłuszczowych w procesach energetycznych, a tym samym przyczynia się do poprawy sylwetki ciała. Na korę wierzby powinny jednak uważać osoby uczulone na aspirynę. W większych dawkach salicyna może wywoływać nudności, jednak w preparatach odchudzających występuje przeważnie w małym stężeniu.


Guarana
Paulinia guarana tudzież „osmęta" jest to gatunek pnącza rosnący w dżungli amazońskiej. Właściwości rośliny znane są od dawna ludom tubylczym Amazonii, które zażywają ją w różnych postaciach dla podniesienia sprawności fizycznej i psychicznej w stanach wzmożonego wysiłku. Od nazwy plemienia Guarani nazwano zresztą gorzko-kwaśny napój sporządzany z jej nasion.
Wyciąg z guarany jest także jednym z ulubionych dodatków do preparatów pomagających w zrzucaniu wagi. A wszystko za sprawą jej aktywnego składnika – kofeiny. Roślina ta słynie z największych zdolności syntezy kofeiny, której zawiera kilkakrotnie więcej niż ziarna kawowca. Kofeina jest czynnikiem termogenicznym, przyczynia się do zwiększenia temperatury ciała co powoduje podwyższenie przemiany materii. Zapobiega powstaniu silnego zmęczenia i wspomaga pracę serca. Przyspiesza również przemianę tłuszczu zapasowego w energię, dostarczając wysokoenergetycznego paliwa dla mięśni.

Kofeina jednak uzależnia, a przy regularnym przyjmowaniu jej działanie staje się coraz słabsze.

Korzeń imbiru
Przyprawa ta również jest znana ze swoich odchudzających właściwości i na liście składników wyszczuplających preparatów znaleźć ją można bardzo często. Imbir działa podobnie jak wiele innych ziół, przyspieszając tempo spalania tłuszczy i węglowodanów. W preparatach odchudzających używany jest chętnie również z innych powodów: skutecznie przeciwdziała bowiem nudnościom, w związku z czym może niwelować uboczne skutki działania innych substancji.

Zielona herbata
Zielona herbata pochodzi z tego samego krzewu co herbata czarna – rośliny camellia sinensis. Różnica polega na tym, iż zielona nie podlega fermentacji po zerwaniu. Listki herbaty zielonej są jedynie delikatnie suszone, dzięki czemu zachowują zieloną barwę.

Zielona herbata poza atrakcyjnym smakiem i aromatem posiada wiele ważnych dla naszego organizmu składników odżywczych. Znajdziemy w niej poza garbnikami i kofeiną wiele składników mineralnych, takich jak: fluor, żelazo, sód, wapń, cynk oraz witaminy A, B1, B2, C, E i K. Napar z zielonej herbaty wspomaga trawienie, niweluje uczucie pełności żołądka po zbyt obfitym posiłku. Wielokrotnie przeprowadzone badania dowiodły, iż m.in. dzięki zawartej w herbacie kofeinie, zielona herbata ma szczególne działanie przy spalaniu tłuszczu.

Poza zieloną herbatą na rynku dostępnych jest wiele ekstraktów z zielonej herbaty. Dowiedziono, iż w połączeniu z kofeiną i fenolokwasami (innymi naturalnymi składnikami ekstraktu herbacianego), zielona herbata intensyfikuje termogenezę, czyli proces spalania z rozproszeniem energii termicznej, który prowadzi do wzmożonego zużywania tłuszczów zapasowych.


Żeń-szeń
Roślina ta znana jest medycynie chińskiej od tysiący lat. Żeń-szeń uprawia się obecnie w Azji, a najcenniejsza jego odmiana - żeń-szeń biały, występuje na Półwyspie Koreańskim i w Chinach. Nazwa botaniczna żeń-szenia to Panax ginseng co po łacinie oznacza panaceum, czyli środek na wszystkie dolegliwości. Im starszy jest korzeń żeń-szenia, tym więcej zawiera substancji czynnych. W przypadku żeń-szenia koreańskiego wyciąg najlepszej jakości otrzymuje się z rośliny 5-7 letniej.

Ginsenozydy zawarte w korzeniu tego kłącza przeciwdziałają zmęczeniu, pobudzają układ immunologiczny, dzięki czemu wzrasta wydolność organizmu do ciężkich treningów oraz przyspieszają proces regeneracji. Korzystnie wpływa także na pracę serca, opóźnianie procesu starzenia się organizmu i obniża poziom „złego" cholesterolu. Regularnie stosowany obniża także poziom cukru we krwi. Niezwykle pomocny jest dla ludzi wyczerpanych i osłabionych. Podobnie jak mniszek lekarski, działa moczopędnie, przez co także może wspomagać utratę wagi.

O czym jednak należy pamiętać?
Przede wszystkim o tym, że preparaty odchudzające nie są żadnym cudownym środkiem i nie zastąpią zdrowej diety i aktywnego trybu życia, mogą co najwyżej wspomóc utratę kilogramów.

źródło foody.pl

Czytaj także

 1
  • Chudzianka IP
    brakuje afrykańskiego mango (z danych z 2009 wynika, że jest bardzo obiecujące) i jeszcze dodałabym tu gorzką pomarańczę (ekstrakt - zawiera synferynę) i kapsaicynę czyli ostre papryczki
    Dodaj odpowiedź 0 0
      Odpowiedzi: 0

    Czytaj także