Kawa na tysiąc sposobów

Kawa na tysiąc sposobów

Dodano: 
Fot. sxc.hu / Źródło: FreeImages.com
Kto z nas nie lubi zacząć dnia od małej czarnej. Kiedyś sprawa była prosta - z racji pewnych braków na rynku sypało się kawę zbożową Inka - przysmak Władysława Gomułki i człowiek nie miał dylematu w jaki sposób tę kawę o niezwykle wysublimowanym smaku przyrządzić. Dziś wybór jest większy - nie tylko rodzajów kaw, ale również metod ich przyrządzania.
Z Włoch przybyło do nas np. cappuccino czyli kawa-na-niby, w której więcej jest mleka niż kawy. Austriacy piją espresso z... bitą śmietaną. W Argentynie i Meksyku bardzo popularna jest kawa o smaku karmelowym, palona z cukrem. Na Antylach małą czarną doprawia się wanilią, cynamonem lub imbirem, a w Maroku - pieprzem i solą. Irlandczycy dodają do kawy whiskey, a Turcy uwielbiają kawę w której można "postawić łyżeczkę w pionie". Gdyby towarzysz Wiesław dożył tych czasów i odkrył, że takie rozmaite fanaberie kawowe mogą być serwowane również w Polsce niechybnie byłby wstrząśnięty. Wszak podobno premier Józef Cyrankiewicz - smakosz wytrwanych trunków i eksportowych towarów zawsze miał pod ręką wódkę, cebulę i kawę Inkę, na wypadek gdyby musiał podjąć czymś Gomułkę.

arb, kulinaria.pl



Czytaj także

 0

Czytaj także