Jak się odżywiać w pracy?

Jak się odżywiać w pracy?

Dodano: 
Fot. sxc.hu / Źródło: FreeImages.com
W pracy oprócz wykonywania obowiązków zawodowych musimy pamiętać również o regularnych posiłkach. Każdy z nas powinien wygospodarować czas na zjedzenie dwóch posiłków w pracy - jednego przed 12, drugiego wczesnym popołudniem.
Jedzenie w pracy jest ważne, ponieważ niezależnie od tego czy wykonujemy pracę fizyczną czy umysłową zwiększamy nasze zapotrzebowanie na energię. A tej może nam dostarczyć np. pyszna sałatka z kurczaka albo kanapka z serem i pomidorem. Dlatego każdego dnia wieczorem powinniśmy pamiętać o przygotowaniu sobie drugiego śniadania. Ponadto na czas jedzenia posiłku powinniśmy zrobić sobie przerwę - nawet jeżeli podpadniemy przez to szefowi.  

Wbrew pozorom takie dwa posiłki są lepsze dla osób, które dbają o linię niż 8-godzinny post w pracy. Jeśli się przegłodzimy jest duża szansa, że potem ogołocimy lodówkę i zamiast stracić kilka deka, zyskamy pół kilograma. Niedobrym pomysłem jest też jedzenie w pośpiechu - im szybciej jemy, tym gorzej naszemu organizmowi przychodzi trawienie. Wreszcie nie powinniśmy iść po linii najmniejszego oporu i jeść tylko to co nam serwuje najbliższa budka z hot-dogami. Urozmaicenie diety jest ważne zarówno dla naszego zdrowia, jak i dla utrzymania linii.

"Tina", arb

Czytaj także

 0

Czytaj także