Kardamon na zdrowie

Kardamon na zdrowie

Dodano: 1
Fot. Wikipedia
Kardamon to zaraz po szafranie najdroższa przyprawa świata. Na jego cenę wpływają duże wymagania tej rośliny co do sposobu uprawy. Jest wykorzystywany od 3000 lat w Indiach i Chinach, gdzie stosuje się go jako remedium w chorobach płuc, układu pokarmowego, w gorączce, rozstrojach nerwowych, dolegliwościach urologicznych, a nawet jako antidotum przy jadowitych ukąszeniach i użądleniach. Zdaniem niektórych jest to również afrodyzjak. We współczesnej farmacji dodaje się go często do leków związanych z zaburzeniami łaknienia i pracy układu pokarmowego.

Jego charakterystyczny zapach, choć trudny do opisania nadaje niezapomniany smak potrawom. Można go stosować zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Poprawia smak potraw z mięs i ryb, gulaszu. Dodaje ciekawego aromatu ciastom i dobrze pasuje do słodkich jabłek. Świetnie współgra z kawą, herbatą i gorącą czekoladą. Ale jeśli chcemy się wzmocnić i poprawić trawienie należy pić świeżo rozgniecione ziarna kardamonu zalane wrzątkiem. Niektórzy twierdzą, że mleko podnosi właściwości kardamonu.

Osoby na diecie z pewnością ucieszy fakt, że kardamon ma silne właściwości odtruwające i przyspieszające trawienie. A dla sceptyków jeden niezawodny trik – żucie ziaren kardamonu to jedyny skuteczny sposób na zniwelowanie zapachu czosnku z ust.

KJ

Czytaj także

 1

Czytaj także