Szynka za 8 tysięcy złotych

Szynka za 8 tysięcy złotych

Dodano: 
Fot. sxc.hu / Źródło: FreeImages.com
W Londynie można kupić najdroższą szynkę świata. Jeśli ktoś chciałby jej spróbować musi liczyć się z tym, że za 100 gram zapłaci 114 złotych, a jeśli zechce kupić cale siedmiokilowe udo zapłaci ok. 8 tysięcy złotych. Jeśli jednak klient wysupła te parę złotych może liczyć na to, że otrzyma specjalny certyfikat DNA potwierdzający jakość zakupu.
Szynka jest niezwykła, ponieważ pochodzi ze specjalnie wyselekcjonowanej świni karmionej wyłącznie żołędziami i korzeniami. Po uboju, mięso było solone i wędzone przez trzy lata, a następnie zapakowano je w ręcznie robione drewniane pudełko. Potem szynka trafiła na Oxford Street.

- Smakosze docenią tę niesamowitą hiszpańską szynkę. Ona rozpływa się w ustach - zapewnia sprzedawca Andrew Cavanna. - Udo wydaje się mieć wysoką cenę. Ale kiedy weźmie się pod uwagę staranność, z jaką ją wyprodukowano, doceni się jej wartość - dodał.

BBC, arb

Czytaj także

 0

Czytaj także