Papierowy tester wyczuje pestycydy

Papierowy tester wyczuje pestycydy

Dodano: 
Fot. sxc.hu / Źródło: FreeImages.com
Wykrywanie różnego rodzaju zanieczyszczeń chemicznych w jedzeniu nie było dotąd proste. Trzeba było nie tylko zanieść próbkę do laboratorium (czas), ale i zapłacić za badanie (pieniądze). Teraz te kłopotliwe czynności zostały zredukowane do minimum, jakim będzie pójście do sklepu i zakupienie niedrogich papierowych testerów, które na zasadzie papierka lakmusowego wykryją pestycydy w żywności.
Te wyczulone na pestycydy papierki opracował zespół naukowców z kanadyjskiego Uniwersytetu McMaster w Hamilton (Ontario) pod kierunkiem Johna D. Brendana. Wystarczy zanurzyć papierowy tester w jedzeniu lub napoju, by w chwilę później zorientować się, jaki jest stopień ich skażenia pestycydami.

Zasada działania testera opiera się na fakcie, że pestycydy organofosforowe powstrzymują działanie acetylocholinoesterazy, enzymu niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego. Pasek, nasycony enzymem z jednego końca i związkiem chemicznym zwanym IPA z drugiego, zabarwia się na niebiesko, jeśli zostanie rozłożony przez acetylocholinoesterazę. Jednym słowem, jeśli w badanej żywności nie ma pestycydów – papierek zabarwia się na niebiesko; jeśli są – intensywność zabarwienia spada w zależności od stopnia skażenia.

Działanie papierowego testera opisano w  magazynie „Analytical Chemistry".

em, NY Times

Czytaj także

 0

Czytaj także