"Żywność to atut Polski"

"Żywność to atut Polski"

Dodano: 
Fot. sxc.hu / Źródło: FreeImages.com
Ponad 200 produktów spożywczych uzyskało znak Poznaj Dobrą Żywność. Ich producenci otrzymali certyfikaty z rąk ministra rolnictwa Marka Sawickiego. Do tej pory znak przyznano w sumie ponad 600 wyrobom.

Podczas uroczystej gali Sawicki mówił, że żywność to atut Polski. Podkreślił, że 20 proc. naszego eksportu to produkty żywnościowe, a 80 proc. z nich trafia na unijny rynek. Minister przypomniał, że pomimo osłabienia gospodarczego, w handlu zagranicznym produktami rolno-spożywczymi mamy dodatnie saldo - zarobiliśmy na nich ok. 2 mld euro.

Prawo do używania znaku "Poznaj Dobrą Żywność" przyznano 14 firmom mleczarskim dla 60 produktów - mleka i jego przetworów, dwu fermom produkującym jaja dla ośmiu produktów, siedmiu firmom mięsnym dla 25 produktów, pięciu producentom mrożonek dla 38 wyrobów, trzem firmom produkującym sałatki, majonezy i musztardy dla 14 produktów, a także 22 produktom cukierniczym i słodyczom z pięciu firm. Wśród alkoholi i piw nagrodzono 18 wyrobów czterech firm, jedną firmę produkującą miody i cztery jej produkty. Jedna grupa producentów owoców otrzymała logo dla 12 produktów, a trzy firmy produkujące przetwory i koncentraty z owoców i warzyw, grzybów oraz przyprawy mają prawo używać znak na 23 produktach.

Wśród wyróżnionych znalazły się m.in. Spółdzielnia Mleczarska "LAZUR" z Nowych Skalmierzyc za ser pleśniowy Lazur złocisty z przerostem i porostem niebieskiej, szlachetnej pleśni, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska ze Starogardu Gdańskiego za twaróg tradycyjny mielony Setal, Zakład Mięsny Dobrosława ze Sławy za kiełbasę geesowską, Masarnia Władysławowo Zawistowskich za kaszankę pomorską, "JAWO" z Częstochowy za pierogi z jagodami głęboko mrożone, Wytwórcza Spółdzielnia Pracy "Społem" za majonez kielecki. Znak Poznaj Dobrą Żywność będzie też promował np. śliwkę nałęczowską Firmy Cukierniczej "Solidarność" z Lublina.

Prawo do używania na opakowaniach znaku "PDŻ - Poznaj Dobrą Żywność" jest przyznawane przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Znak na opakowaniu jest informacją dla konsumentów, że produkt spełnia najwyższe kryteria jakości, warunków produkcji oraz użytych surowców. Warunki przyznawania znaku opracowuje kolegium naukowe, w którym znaleźli się naukowcy, eksperci produkcji rolnej, przetwórstwa oraz żywienia człowieka.

PAP, arb

Czytaj także

 0

Czytaj także