Kuchnia Węgier
Artykuł sponsorowany

Kuchnia Węgier

Dodano: 
EgeSzege
EgeSzege / Źródło: mat. prasowe
Sezon urlopowy w pełni. Jak zawsze w tym okresie na urlopowiczów czeka wiele atrakcji, nie tylko kulturalnych. Ciepłe wieczory to doskonała okazja do poznania nowych kultur i smaków. Tu z pomocą nadciągają punkty gastronomiczne na Bulwarach w Warszawie nad Wisłą.

W wakacje nie każdy może pozwolić sobie na wyjazdy do innych krajów. W tym roku, jak wynika z badań, tylko co czwarty Polak planuje wyjazd za granicę. Mamy dobrą wiadomość dla spragnionych zagranicznych smaków bez konieczności wyjazdu. Kuchnia Węgier jest odrębnym zjawiskiem wśród kuchni świata. Należy do najbardziej znanych i charakterystycznych w Europie. I chociaż w centrum węgierskiej kuchni jest 6 podstawowych składników, to jej fenomen polega na tym, że z owych sześciu składników kucharze potrafią wyczarować niezliczoną ilość dań.

Tego zadania podjęli się właściciele Twister- Catering, którzy w pawilonie „EGESZEGE” przy Bulwarach nad Wisłą serwują pyszne dania węgierskie własnej produkcji.

Prawdziwą perełką jest Halászlé, czyli oryginalna zupa rybna, którą można tu spróbować, serwowana z kawałkami karpia isuma. Ponieważ zupa ta na Węgrzech ma tyle wersji ile jest tam miast i miasteczek, śmiało można powiedzieć, że nasza nadwiślańska w niczym nie odstaje od tych, które można zjeść nad Cisą i Dunajem.

Wpływ naszej rodzimej kuchni na kuchnię Węgrów to bogactwo klusek. Najsłynniejszymi sągaluszki, które stanowią doskonały dodatek do dań np. z kurczaka.

Najbardziej znaną potrawą rodem z Węgier jest Lecsó i aż trudno uwierzyć, że to danie nie było u nas znane jeszcze kilkanaście lat temu. Jest ono dla Węgrów tym, czym dla nas jest bigos. Bazę stanowią tu składniki warzywne i przygotowuje się je z papryki, cebuli i pomidorów. I chociaż pierwowzór stanowi dodatek do ryżu czy ziemniaków, w Polsce żyje ono własnym życiem. Na Bulwarach można spróbować go w dwóch wersjach: tej wegańskiej bez dodatku mięsnego i tradycyjnej, z dodatkiem kiełbasy.

A na szybką przekąskę dla spacerowiczów Twister-Catering przygotował langosze w kilku rodzajach. Te drożdżowe placki z solą z różnymi dodatkami (np. tarty ser żółty, śmietana czy zalewa czosnkowa) pełnią w Budapeszcierolę „fast-food’a”.

Aby poczuć się jak cesarz Franciszek Józef, wystarczy zjeść jego ulubione ciastko- Isler w towarzystwie pysznej kawy.

Nie trzeba tracić czasu na podróż na Węgry, aby skosztować charakterystycznych i wyrazistych w smaku potraw. W końcu przyjaźń polsko-węgierska trwa od lat, dlatego w „EGESZEGE”z okazji Święta Narodowego Węgier,w niedzielę 20 sierpnia czekają na gości specjalne kulinarne atrakcje.

Zapraszamy Państwa do EGESZEGE

Szeretettel várjuk Önöket!

Czytaj także

 0

Czytaj także