Woda, którą możesz zjeść. Naukowcy stworzyli jadalne „butelki”

Woda, którą możesz zjeść. Naukowcy stworzyli jadalne „butelki”

Dodano: 2
Ooho
Ooho / Źródło: YouTube
Trzej studenci wzornictwa przemysłowego z Londynu stworzyli w pełni biodegradowalny, tani w produkcji pojemnik zatrzymujący wodę, który można w całości zjeść. Opakowanie wykonane zostało z mieszanki alginianu sodu oraz chlorku wapnia. Celem rozwiązania ma być ograniczenie produkcji plastiku.

Produkt o nazwie „Ooho” stworzyli trzej hiszpańscy naukowcy, studiujący w Londynie - Rodrigo García González, Pierre Paslier oraz Guillaume Couchez. Sam pomysł na „jadalną kroplę wody” wymyślili w 2014 roku, a rozwiązanie nawiązywać ma do technik wykorzystywanych w tzw. kuchni molekularnej.

„Ooh” posiada dwie membrany, dzięki czemu opakowanie z alginianu sodu oraz chlorku wapnia jest stosunkowo trwałe. Ponadto dzięki dwuwarstwowej budowie można umieścić pomiędzy galaretowanymi błonami etykiety identyfikacyjne. Alginian sodu, który stanowi część składu opakowania, otrzymywany jest z brunatnic (jadalnych alg - red.). Dodatek ten stosowany jest w charakterze stabilizatora do lodów, jogurtów, sera czy śmietany. Działa również jako zagęszczacz m.in. w budyniach czy dżemach.

Jak stworzono opakowanie? Jony wapnia wchodziły w puste przestrzenie miedzy monomerami alginianu, tworząc sieciowanie. Powstały długie łańcuchy, które umożliwiły wytworzenie sieci polimerowej. Warstwa zewnętrzna żelu krzepła, dzięki czemu cieć znajdująca się wewnątrz nie mogła wyciec.

Jak mówią pomysłodawcy, koszt produkcji jednego opakowania to zaledwie 2 centy. Projekt został już zwycięzcą m.in. w konkursie Design Award Lexus.

Czytaj także

 2
  • azazis IP
    jakaś dziewczyna w programie e=mc2 zrobiła to przed owymi "naukowcami"
    youtube
    Dodaj odpowiedź 5 0
      Odpowiedzi: 0
    • Arrow IP
      Smacznego :)) PS Jakie to praktyczne i wzorowane na naturze... Teraz każdy będzie miał możliwość toczenia przed sobą własnej kuli z żarciem :))
      Dodaj odpowiedź 4 0
        Odpowiedzi: 0

      Czytaj także