Szef kuchni Twister poleca: Golonka, danie dla cierpliwych
Materiał partnera

Szef kuchni Twister poleca: Golonka, danie dla cierpliwych

Dodano: 
Golonka
Golonka / Źródło: Twister Catering
Sposobów podawania golonki jest wiele, w zależności od regionu, np. w Beskidach na golonce przyrządza się kwaśnicę. W Beskidzie Śląskim i Żywieckim golonkę najczęściej dusi się w piwie.

Składniki:

  • Golonka tylna jedna szt. ok. 1 kg
  • Marchewka 2 szt.
  • Pietruszka korzeń 1 szt.
  • Seler ½ średniej szt.
  • Por kawałek
  • Cebula 1 duża
  • Cztery średniej wielkości ziemniaki
  • Cztery plastry wędzonego boczku
  • Cztery plastry żółtego sera
  • Przyprawy: sól, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek

Składniki marynaty:

  • 0,5 litra piwa Piwo 0,5 lit.
  • 3 łyżki stołowe miodyMiód 3 łyżki stołowe
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki świeżego czosnku
  • Majeranek, słodka papryka w proszku

Sposób przyrządzenia:

Golonkę dokładnie myjemy i wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy: sól, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy. Gotujemy około 1,5 godziny. W tym czasie obieramy, myjemy i kroimy warzywa: marchewkę, selera, pietruszkę, pora i cebulę i dalej gotujemy przez około 45 minut.

Szykujemy marynatę. Piwo mieszamy z miodem, dodajemy słodką paprykę, majeranek, obrane i zmiażdżone ząbki czosnku.

Po ugotowaniu wyjmujemy golonkę z wywaru, studzimy, nacinamy skórkę w kratkę, a następnie wkładamy do przygotowanej marynaty. W marynacie golonka powinna przebywać minimum 2 godziny i powinna być co jakiś czas przekręcana. Po tym czasie golonkę wyjmujemy z marynaty układamy do naczynia żaroodpornego, obkładamy cebulą - obraną, umytą i pokrojoną w plasterki. Następnie polewamy marynatą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-2000C, pieczemy około 45 minut, co jakiś czas polewając marynatą.

A teraz nadszedł czas na przygotowanie ziemniaków. Ziemniaki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo.

Po ostudzeniu delikatnie zdejmujemy skórkę i nakrajamy ziemniaka w poprzek nie dokrawając do końca. Boczek i ser kroimy na paski wielkości 1cm x 1,5cm. Pokrojony boczek i ser wkładamy w powstałe kieszonki, do każdej kawałek sera i kawałek boczku. Następnie ziemniaka ściskamy i zawijamy jego dolną część w folię aluminiową, na górze posypujemy go pieprzem, majerankiem i przeciśniętym, po wcześniejszym obraniu i umyciu, przez praskę czosnkiem. Tak przygotowanego ziemniaka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 1600C na około 15-20 minut. Przygotowaną golonkę możemy podać z duszoną kapustą białą, kwaszoną lub czerwoną.


Od 2002 roku łączymy naszą pasję do gotowania i nieposkromiony temperament prowadząc z sukcesem firmę cateringową. Przez ten czas obserwujemy jak bardzo zmieniają się gusta i wymagania Klientów. Wykorzystujemy najnowsze trendy kulinarne oraz stale poszerzamy i udoskonalamy naszą ofertę.

Oferujemy profesjonalną obsługę cateringową zarówno podczas kameralnych spotkań w gronie najbliższych, jak też dużych imprez firmowych. Nasza wieloletnia obecność na rynku to nie tylko gwarancja wysokiej jakości usług, ale też świadectwo zaufania klientów, którzy często do nas powracają.

Twister Catering

Tel. 602 280 627 

 0

Czytaj także