Frittata z serem i oliwkami
Materiał partnera

Frittata z serem i oliwkami

Dodano:   /  Zmieniono: 
Serenada
Serenada
Największą wartością jadania z przyjaciółmi jest wspólnie spędzony z nimi czas. Toteż warto pomyśleć nad potrawami, które da się zrobić nieco wcześniej i tylko sprawnie wykończyć, ale które też mogą poleżeć na stole i stygnięcie w niczym im nie umniejsza. To najfajniejsze, gdy możemy oddać się rozmowom, podjadając wciąż z zastawionego stołu.

Oczywiście nie zapominajmy o wywarciu pierwszego wrażenia. A cóż jest piękniejszego, niż potrawy lądujące na stole wprost z patelni.

Składniki:

  • 10 dag sera Salami Serenada
  • 6 jaj
  • 12 zielonych oliwek
  • 1 mała ostra papryczka
  • Sól, pieprz
  • Olej i masło do smażenia
  • Ketchup
  • Majonez

Przygotowanie:

Ser pokroić w niezbyt małą kostkę, a papryczkę drobno posiekać. Oliwki pokroić na pół.  

Jaja wybić do salaterki i dobrze roztrzepać, dodać ¾ sera i wszystkie przygotowane oliwki.

Rozgrzać patelnię, i na rozgrzany zmieszany tłuszcz wlać masę jajeczną, smażyć nieco zmniejszając ogień. Kiedy zetnie się górna warstwa, frittatę przewracamy na drugą stronę. Można przy tym pomagać sobie talerzem. Kładziemy go na patelnię i trzymając mocno, odwracamy patelnię aby podsmażony placek znalazł się na talerzu, następnie zsuwamy frittatę ponownie na patelnię.

Kiedy dokonamy manewru przewrócenia, obsypujemy frittatę pozostałymi kostkami sera.

Smażymy tak, aby pojawiła się apetyczna złota skórka.

Podajemy z sosami, majonezem, ketchupem.

Przepis w wersji wideo: https://www.youtube.com/watch?v=rhahSaj62xI

Źródło: http://www.serenada.com.pl/

 0

Czytaj także