Srebro dla Polki na kulinarnych Oskarach w Chinach

Srebro dla Polki na kulinarnych Oskarach w Chinach

Dodano:   /  Zmieniono: 
Książka "Tradycje kulinarne Korei"
Książka "Tradycje kulinarne Korei" / Źródło: mat. pras.
Książka Magdaleny Tomaszewskiej–Bolałek o kuchni koreańskiej zdobyła drugie miejsce w międzynarodowym konkursie Gourmand World Cookbook Awards.

Podczas tegorocznej, 22. edycji największego na świecie konkursu literatury kulinarnej – Gourmand World Cookbook Awards w Yantai w Chinach konkurowało ze sobą kilkanaście tysięcy publikacji z niemal wszystkich krajów świata. Ze względu na prestiżowy charakter wydarzenia Gourmand World Cookbook Awards nazywane jest przez dziennikarzy kulinarnymi Oskarami.

Książka Magdaleny Tomaszewskiej–Bolałek „Tradycje kulinarne Korei” zajęła drugie miejsce w kategorii „Najlepsza książka o kuchni azjatyckiej wydana poza Azją", pokonując publikacje z Francji, Kanady (część anglojęzyczna), Niemiec, Hiszpanii, USA, Wielkiej Brytanii, Singapuru i Szwecji. Zgodnie z regulaminem konkursu książki zajmujące trzy finałowe miejsca uprawnione są do używania znaku „Best in the World". 

To już trzecia nagroda Gourmand World Cookbook Awards autorki. Dwie wcześniejsze – Grand Prix 2014 w kategorii „Kuchnia japońska” oraz trzecie miejsce w konkursie „Best of the Best" (edycja specjalna, wyłaniająca najlepsze książki o kuchni wydane w latach 1994-2014) w kategorii „Kuchnia japońska" zdobyła książka „Japońskie słodycze".

Dr Magdalena Tomaszewska–Bolałek zajmuje się badaniami nad historią kuchni z różnych zakątków świata, antropologią jedzenia, neurogastronomią, food designem, dyplomacją oraz turystyką kulinarną. Jest też kierownikiem Food Studies na Uniwersytecie SWPS. Od lat popularyzuje kulturę żywieniową poprzez spotkania, wykłady oraz warsztaty kulinarne. Pisze blog Kuchniokracja.

Czytaj także

 0

Czytaj także