Makaron podstawą zbilansowanej diety

Makaron podstawą zbilansowanej diety

Dodano:   /  Zmieniono: 
Anna Różyk
Anna Różyk / Źródło: Lubella
Według badań Polacy zjadają rocznie ok. 5 kg makaronu, w porównaniu z takimi makaronowymi smakoszami jak Włosi czy Wenezuelczycy, to stanowczo mało. Biorąc pod uwagę, że węglowodany, których dostarcza makaron są podstawą piramidy żywieniowej to powinniśmy jadać go częściej - co najmniej raz w tygodniu. Prosty do przygotowania, niskokaloryczny, a przede wszystkim niedrogi, stanowi idealny składnik naszej diety – przekonuje Anna Różyk - dietetyk współpracująca z marką Lubella.

Jakość przede wszystkim

Kupując makaron w sklepie powinniśmy zapoznać się z informacjami na jego opakowaniu. Makaron powinien być wytwarzany z wysokiej jakości pszenicy. Specjalny proces mielenia pozwala otrzymać z niej wysokiej jakości mąkę, dzięki której makaron uzyskuje właściwą twardość i doskonałą sprężystość. Dzięki odpowiedniemu procesowi suszenia makaron podczas gotowania nie skleja się i zachowuje naturalny zapach oraz piękny złocisty kolor. Przygotowując makaron pamiętajmy, aby zawsze stosować się do zaleceń producenta odnośnie czasu przygotowania, który wpływa na zachowanie jego wartości odżywczych.

Makaron…na zdrowie!

Makaron zawiera dużą dawkę węglowodanów złożonych oraz błonnika, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia węglowodany powinny stanowić 55-60% dziennego zapotrzebowania na energię. Dodatkowo dostarczają one witaminy z grupy B oraz witaminę E oraz takie składniki mineralne jak: żelazo, miedź, magnez, cynk oraz potas i fosfor. Dlatego niezwykle ważne jest, aby produkty zbożowe, w tym makarony, były spożywane 5 razy dziennie i były obecne w każdym posiłku. Wpływa to korzystnie nie tylko na nasze zdrowie, ale również wygląd czy dobre samopoczucie, ponieważ zawarte w produktach zbożowych węglowodany podnoszą poziom serotoniny potocznie nazywanej hormonem szczęścia.

Przed treningiem? Makaron!

Dla wszystkich osób, które prowadzą aktywny tryb życia makaron jest produktem, który powinien się znaleźć w posiłku poprzedzającym trening. Wysoki indeks glikemiczny makaronu sprawia, że jest on szybko zamieniany na energię. Zdaniem dietetyków i trenerów najlepsze efekty uzyskamy jedząc makaron na trzy godziny przed treningiem, co pozwoli nam utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi. Również posiłki zjedzone po treningu są bardzo ważne. Jednak komponując je – warto zwrócić uwagę na odpowiednie proporcje składników odżywczych – dania, w których stosunek węglowodanów do białka wynosi 4:1, zjedzone 30 min po treningu, są najskuteczniejsze jeśli chodzi o regenerację naszego organizmu. Dlatego ze względu na wartości odżywcze, łatwość przygotowania i pewność efektu warto sięgnąć po makaron. Danie przygotowane na jego bazie wraz z dodatkiem chudego mięsa lub ryby to idealne uzupełnienie diety nie tylko zawodowych sportowców, ale również osób trenujących rekreacyjnie.

Makaron, to produkt, który daje nam ogromne możliwości i jest dobrą podstawą dań zarówno dla dzieci, dorosłych, jak i osób starszych. Nadchodzący Światowy Dzień Makaronu to znakomita okazja, aby przyrządzić nasze ulubione danie makaronowe lub zainspirować się przepisem przygotowanym specjalnie na ten dzień przez Piotra Ceranowicza – szefa kuchni oraz eksperta kulinarnego marki Lubella.

Anna Różyk 

Dietetyk współpracujący z marką Lubella, absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Specjalistka ds. żywienia, która doświadczenie zdobywała m.in. w Europejskim Centrum Leczenia Otyłości Dzieci i Dorosłych oraz w Klinice Gastroenterologii i Chorób Przemiany Materii na Warszawskim Szpitalu Uniwersytetu Medycznego. Obecnie pracuje jako dietetyk dla dorosłych oraz przeprowadza wykłady odnośnie prawidłowego żywienia w placówkach oświaty. Specjalizuje się w układaniu planów żywieniowych dla dzieci. Prywatnie mama 2 córek, przekładająca wiedzę zdobytą podczas studiów na żywienie najbliższych.

Piotr Ceranowicz

Ekspert kulinarny związany z marką Lubella.

Szef kuchni restauracji Kaskrut oraz szef i patron restauracji Kitchen. Uczestnik 3. edycji programu Top Chef. Absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na kierunku Medycyny Weterynaryjnej i Psychologii Klinicznej na Wyższej Szkole Psychologii Społecznej w Warszawie. Były główny szkoleniowiec i barista w ZEN City Lounge. W 2012 roku był finalistą ogólnopolskiego konkursu „Kucharz odkrycie roku 2012”.

Czytaj także

 0

Czytaj także